Tips från coachen

Många mejlar och frågar om (speciellt om Espresso House) hur det är när man söker jobb, vad man ska tänka på, hur lång tid allting tar osv. Jag försöker svara på alla frågor jag får på mejlen och så snabbt det bara går men det är säkert lika många, om inte fler, som undrar samma sak som inte vågar fråga (väldigt många mejlar och frågar samma saker också). Så då kom jag på att jag ska skriva ner allting åt er så att ni som inte frågat också hittar svaren!

Tips 1: Var förberedd! Klyschigt men sant. Det är ingen som blir imponerad av att du inte vet någonting. För att inte tala om att du verkar ointresserad av företaget i fråga.

Tips 2: “Var dig själv” är inte en sanning. Det är en sanning med modifikation. Många gånger så vill oftast rekryterare och de som anställer ha en viss typ av person. Fråga dig själv vad det kan vara och se till att “passa in”. Vi drivs av stereotyper. Jobbar du med kläder kan du som säljer dem inte ha trasiga, gamla kläder på dig. Jobbar du med service kan du inte vara blyg och inte våga ta initiativ. Nu kanske ni tycker att det är självklart men tro mig, jag har sett allt för många som inte tar till sig denna punkt. Du ska forma dig efter ditt jobb, inte forma jobbet efter dig. Trist men sant.

Tips 3: Separera på dig själv och ditt jobb-jag. Visst frågar många arbetsgivare vad du gör på fritiden men separera ditt fritids-jag från ditt arbets-jag. Det är ingen som är intresserad av vad du drack för drinkar på din förra semester. Chefer vill ha personer som är på plats, är pålitliga, lojala och ställer upp i vått och torrt. Då är du chefens dröm! Ta jobbet på allvar och visa det från första början. Man kanske får offra en utekväll om chefen ringer och verkligen behöver dig. Åtminstone till en början.

Tips 4: Någon som hänger ihop med förra punkten. Första intrycket är så viktigt! Tänk på hur ditt cv ser ut, hur du ser ut inför första intervjun, vad du säger för att inte nämna hur du säger det! Vi får bara ett första intryck. När du fått jobbet så är det inte klappat och klart. Ställ upp den första tiden, det intrycket kommer att hänga kvar senare även om du inte kommer kunna ställa upp lika mycket.

Tips 5: Ta det lugnt i gruppintervjuer! Jag blir helt förfärad när jag ser/hör personer som tror att den som skriker högst och tar mest plats kommer få jobbet. Vi har alla olika personligheter, men överdriv inte vare sig du vanligtvis är en utåtriktad och högljudd person eller om du är blyg som en mus och känner att du måste ta i för att våga. Visa hänsyn och tänk igenom dina svar, det lönar sig bättre än att skrika ut det första bästa du kommer att tänka på. Låt någon annan börja och knyt sedan ihop det du skulle säga med vad personen före dig sa. Det ger pluspoäng, du visar dig själv som lyhörd!

Leave a Reply