Tankar om att fokusera på lönen

Ni är många som undrar om lönen på Espresso House. Med all rätt. Och svaret är inte så enkelt. Visst det är en siffra men det är så mycket mer än en siffra. Så nu ska jag bena ut det en gång för alla. Trots att det var över ett år sen jag började och länge sen jag slutade. Jag kan inte lämna några garantier för att ni kommer ha varken bättre eller sämre lön än det jag hade men jag ska berätta min erfarenhet och mitt ansvar och vad jag hade för lön så har ni lite mer kött på benen.

Jag hade ingen som helst erfarenhet av serviceyrket innan jag började jobba på EH. Dock hade jag jobbat med ekonomi. Till på köpet är jag en extremt social person vilket jag tror lyste igenom under intervjuerna. Jobbet som platschef kräver mycket vilja och det värdesätter EH mer än tidigare erfarenheter vilket jag tycker är fantastiskt. Jag var 22 år när jag började och jobbade första månaden på olika enheter innan jag skulle ta över min enhet, vilket är väldigt ovanligt. Så jag kom in i jobbet som barista innan jag behövde ta över som platschef. Det går oftast fort och det förväntas att man ska kunna stå på egna ben dag ett. Det krävs en person som kan lösa sina egna problem för på många ställen jobbar man själv.

På min enhet som låg i Stockholm så hade jag ca 5 personer som jag var ansvarig för, pendlade lite när folk slutade och började. Storleksmässigt var inte enheter störst och inte minst. För det jobbet hade jag en lön på 22 000 kr + bonus vilket inte var bäst betalt men inte sämst heller som jag uppfattat det. För mig handlade jobbet aldrig om pengarna utan om erfarenheten. Att få bli platschef som 22 åring är få förunnade och den erfarenheten jag fick kan man inte köpa sig till. Men det var tufft, och slitigt och jobbigt. Och man gråter när man kommer hem. Lägger sig 23.30 och vaknar 05.00 för att gå till jobbet igen. Man jobbar 15 timmar i sträck för en ur personalen bestämde sig för att inte komma till jobbet. Och man sliter sig i håret när man jobbat 50 timmar under veckan och inser att man kommer få jobba 10 till, obetalt. För det hör till. Det är så när man är platschef.

Men man lär sig mycket om sig själv, sina begränsningar och hur mycket mer man kunde göra än vad man trodde var möjligt. Man bekantar sig med stammisar, lär känna dem och blir så glad när en främmande person mitt i ruschen bestämmer sig för att hjälpa dig med att plocka bort lite extra disk från borden. När du får en blomma från personen som jobbar runt hörnet för att hon ville önska dig en god jul och tacka dig för den godaste chai-latten hon någonsin druckit. Sånt kan inte köpas för pengar och kan inte betalas med en lön. Trots att jag valde att sluta efter knappt 6 månader så är det en av de största livserfarenheterna jag fått och ett av de bästa sätten att inse vad jag går för. Det är i extrema och utsatta situationer man inser hur mycket man faktiskt klarar av.

Hoppas ni alla som söker jobb på EH inser hur mycket mer än pengar ni kan tjäna på ett yrke!

Lycka till!

 

Ni hittar fler inlägg om EH genom att klicka på Espresso House under Kategorier i menyn till höger.

 

Leave a Reply