Curriculum Vitae

Eller kort och gott, CV. Åh detta CV, den stora dörröppnaren som stänger dörren lika fort om personen som läser den inte gillar vad han/hon ser.

Jag kommer berätta lite kort om hur jag har gjort när jag skrivit mitt CV.

Överst tycker jag att namn/adress/kontaktuppgifter  (i den ordnings) och en snygg bild ska sitta. Bilden ska vara professionell, dvs inga drinkbilder, inga fyllobilder utan en snygg bild. Gärna mot en vit bakgrund och en blus/skjorta på om jag får bestämma. (Alla har väl en mobiltelefon med kamera, det tar inte många minutrar att knäppa en ny bild om du inte har en. )

Därefter har jag faktiskt slängt in ett litet citat om mig själv. Ett skryt-citat. Det citatet härleder till mitt personliga brev. Nyckelorden jag använder för att beskriva mig själv i det personliga brevet har jag plockat upp och lagt in i CV:t för att personen som läser ska få en igenkänningsfaktor.

Därefter börjar själva CV:t. Vad du har gjort. Jag har delat upp mitt CV i flera delar eftersom jag gjort en hel del men har du exempelvis nyligen gått ut skolan och inte har jobbat så mycket så behöver du inte dela upp på skola/kurser/jobb.

Övergripande så är mina rubriker i denna ordning

 • Arbetslivserfarenhet
 • Utbildning
 • Övriga Kurser (kan vara interna kurser eller endagskurser du gjort)
 • Övrigt (exempelvis körkort)
 • Språkkunskaper
 • Referenser

Den största posten är självfallet arbetslivserfarenheter/utbildning. Dessa ska skrivas i kronologisk ordning, dvs det du gjort senast ska stå först.

Jag gillar att nästan ha allt i punktform så att det är lätt att se vad jag gjort och få en uppfattning om mina meriter så mina erfarenheter skriver jag ungefär såhär:

Yrkestitel, Började mån/år- slutade mån/år, Företag

Kort beskrivning om vad jag gjorde…..

 • Punkt ett uppgift (sopa golv?)
 • Punkt två uppgift (mata katten?)
 • Punkt tre uppgift (smula knäckebröd?)
 • etc… Max 6 punker, minst 3.

Detta gör jag för varje jobb jag haft och den utbildningen jag genomgått. När det kommer till utbildning är inte punktlistan lika nödvändig dvs du behöver inte skriva

 • läst matte 2
 • läst svenska
 • ….

Ett CV ska inte vara längre än 2 sidor eftersom de som läser det knappast orkar bläddra i den. Det viktigaste ska stå först. Har du som jag gjort maaasssooor så tycker jag att man gott och väl kan ta bort de saker man gjort  för länge sedan. Mitt CV sträcker sig några år bakåt i tiden och är på exakt 2 sidor. Vad jag gjorde för 10 år sen är inte intressant, OM (ett stort om!) det inte är så att det jobbet du söker kräver just det. Kanske satt du barnvakt för 10 år sedan och nu ska du söka till en förskola, då ska du definitivt ta med den erfarenheten!

Hur gör man då om man inte har jobbat tidigare? Här gäller det att vara lite kreativ. För du kanske inte har haft ett jobb i den meningen att du varit anställd men kanske har du passat syskon eller grann-barnen, klipps gräsmattor på sommaren. Ett CV handlar om att lyfta fram det du är bra på. Du kanske är jätteduktig på photoshop eller något annat. Skriv det!

Sist men inte minst, tänk på att det är lite av en skrytfest. Skriv aldrig något dåligt om dig själv, lyft fram det du är bra på! Och känner du ändå att din lista inte är så lång, ja men kör en fuling! Skriv företagsnamnet du söker till högst upp på arbetslivserfarenheter och skriv “min blivande arbetsgivare som jag hoppas ger mig massa nya kunskaper och färdigheter”. Det lär få upp ögonen på den som läser ditt CV!

 

Jag slänger inom kort upp en bild på hur delar av mitt CV ser ut! Har ni frågor, ställ dem i kommentarsfältet så svarar jag så snart jag hinner!

4 thoughts on “Curriculum Vitae”

 1. Hej, kom hit efter att ha googlat på espresso house och såg att du skrivit rätt mycket om att jobba där.
  Jag var på en arbetsintervju i början av veckan och undrar om du vet på ett ungefär hur länge man får vänta innan man får besked om provjobb eller ej?
  Går med telefonen i handen hela dagarna ;).

  1. Vad kul! Håller tummarna för att du går vidare!

   Ungefär 1-2 veckor är helt normalt. Det tar lite tid för dom att gå igenom alla som varit på intervjun och de som gått vidare ska matchas mot en butik som behöver personal.

   Jag tror att jag fick vänta ungefär 1 vecka efter intervjun och sen fick jag av någon anledning vänta nästan 2 veckor efter provjobbet (brukar hänga ihop med att platschefen ska hinna med allt det dagliga också och någonstans mellan 8-17 ska man hinna ringa och få tag på rätt person och prata igenom provjobbet).

   Jag skulle vänta till mitten på nästa vecka och sedan ringa på onsdagen, om du inte hört något innan dess.

   Må gott och försök hitta på något annat 🙂 (missar du samtalet kan du alltid ringa upp!)

   1. Tack för att du svarade, jag gjorde som du sa och hörde faktiskt av mig igår.
    Efter lite mailande så visade det sig att jag fallit mellan stolarna men att det nog fanns en plats för mig och det blev bestämt att en platschef skulle höra av sig inom kort för att boka provjobb.

    Nu är jag ju självklart rädd att falla mellan stolarna igen och undrar vad du tror “inom kort” kan innebära?
    Är det samma här att det kan ta en till två veckor innan platschefen hör av sig?

    Vänliga hälsningar

    1. Grattis till provjobbet! Ja, det där att falla mellan stolarna känner jag igen. Det är många ansökningar och många som ska matchas men du ser, det lönar sig att höra av sig! Ge det 1-2 veckor återigen. Jag kommer ihåg själv att det var svårt att hinna med att höra av sig och när man väl kom på det var kl 22 (lagom olämpligt att boka provjobb då). Men som sagt, ge det lite tid och hör sedan av dig igen. På EH handlar det mycket om eget initiativ så se detta som ett smakprov! Det är kul men man måste tänka och agera mycket själv!

     Lycka till på provjobbet och kör så det ryker så är jobbet ditt!

Leave a Reply