Intervju och provjobb på Espresso House

Photo by rawpixelon Unsplash

De många som mejlar och frågar saker om Espresso House så jag tänkte försöka svara på några saker ni funderar över. Jag kommer ihåg själv hur det var innan jag började jobba där. Tusen frågor, inga svar. Kom ihåg att jag inte längre jobbar där så saker och ting kan ha ändrats.

Du klickar in på EHs hemsida. De söker personal! Perfekt! Du söker jobb. Det finns ett antal tjänster att välja bland. De flesta börjar som barista i företaget.

Barista
När du söker tjänsten ska du skicka in ditt cv och lite andra standarduppgifter. Du får sedan ett svar på mejlen med en länk där du ska svara på ett antal frågor. Du “betygssätts” inte, men det du svarar avgör om du går vidare till intervjun eller inte. Gör du det så kommer du få klicka dig in på hemsidan och välja en tid som passar. Intervjun görs av en person på kontoret och är en gruppintervju. Dvs det är du och ca nio andra som kämpar om ett fåtal platser. Antal platser beror på hur många platschefer som behöver personal och hur många nyöppningar det finns. Det är många som söker och finns det ingen i gruppen som passar är det ingen som får jobbet. Då kanske 9 av 10 får jobb i nästa grupp så det är din personlighet som avgör om du får jobbet. Om du sedan går vidare matchas du mot vilken enhet du skulle kunna passa in på. Du får sedan ett samtal från platschefen för enheten och bestämmer datum för provjobb. Provjobbet är på ca 3 timmar och efter det är det upp till platschefen om du får jobbet eller inte. Säger platschefen nej finns det ändå chans att du matchas mot en annan enhet, provjobbar där och den platschefen vill ha dig. När du sedan fått jobbet är det 6 månaders provanställning. Om du eller platschefen känner att det inte fungerar kan du säga/sägas upp utan någon specifik orsak.

Edit: Ett första urval verkar redan göras när du skickar in ditt CV, alla får inte ett svar på mejlen med frågor. Vill du fortfarande verkligen jobba på EH, ring dem och fråga varför du inte gick vidare! 

Tips inför gruppintervjun: Det här är din chans att sticka ut. Du ska inte vara någon du inte är, för det kommer lysa igenom men tänk på att säger du inget så finns du inte. Jag själv föredrar två typer: den ena som är riktigt utåtriktad, pratar mycket, frågar mycket och är nyfiken, den andra typen är någon som är mer eftertänksam, har ett bra/moget svar på frågorna, någon som kan resonera men ändå är självsäker och vågar säga vad han/hon tycker. Sedan finns det självklart en miljard olika personligheter och det är inte sagt att du inte får jobbet om du är blyg och mer introvert men fundera en extra gång på vad jobbet innebär, vad vill du ha för person framför dig som serverar kaffe 07.30 på morgonen, eller vilken typ ska du vara i lunchrusningen?

Tips inför provjobbet: Stå hela tiden på tårna! Platschefen förväntar sig inte någon som redan kan allt men visar att du vill kunna allt. Man vill se någon som frågar om det finns något att göra. Lär dig inom 5 minuter vart diskkorgen och trasan är och hur diskmaskinen fungerar och ta en diskrunda, det kan alla göra. Sedan är det lite olika hur mycket platscheferna låter dig göra under provjobbet. Blir det rusning och du märker att platschefen har fullt upp, då kan man ta ett steg tillbaka för då finns det inte tid att lära dig något nytt. Fram med baljan och disktrasan, fyll på socker eller servetter. Visa att du är beredd att göra något utan instruktioner och våga ta initiativ och fråga vart du hittar sockret för du ser att det behöver fyllas på.

Nästa inlägg kommer  handlar om hur barista-upplärningen går till eller hur man söker jobbet som platschef. Får se vilket det blir. Önska gärna i kommentarsfältet vad ni vill veta mer om så kommer det ett inlägg om det snart!

 

Ni hittar fler inlägg om EH genom att klicka på Espresso House under Kategorier i menyn till höger.

68 thoughts on “Intervju och provjobb på Espresso House”

  1. På den tiden när jag jobbade där fick alla göra ett test. Det är ganska vanligt att företag gör det. Oftast är man ute efter en “viss typ av personlighet” och då är testerna ett första sätt att kolla om du passar in.

   / Sofi

 1. Hej! Jag har precis provjobbat på Espresso House och de ville att jag skulle börja jobba där – kul(!), men först skall man genomgå en slags introduktionskurs i fyra dagar, är denna betald? 🙂

  1. Hej,
   Ja all tid som du spenderar på jobbet oavsett om det är provjobb, inskolning, utbildning eller jobb är tid som du får betalt för!

 2. Hej! Jag har blivit kallad på provjobb, tänkte bara höra med dig om hur det är, är det fler som kommer provjobba på samma ställe och så väljer platschefen en av dem sen eller är det en per position? Om jag sköter mig bra, hur stor är chansen att jag får jobbet är väl egentligen det jag funderar på? 🙂

  1. Vad kul! Grattis! Oftast så är det en person som får provjobba om dom söker en person och är platschefen inte nöjd så tar han/hon in en ny som får provjobba. Den personen som inte fick jobbet efter provjobbet brukar oftast då få provjobba på ett annat ställe. Platschefen har oftast berättat för rekryteraren (den som höll i gruppintervjun) om vad för person han/hon söker så du har redan blivit matchad efter din personlighet.

   Jag har skrivit ett inlägg där jag ger lite tips inför provjobbet som heter “Intervju Och Provjobb På Espresso House”. Du hittar alla inlägg om EH under Kategorier i menyn till höger!

   / Sofi

 3. Hej! Jag vill gärna söka jobb på Espresso House, men undrar om du kan ge lite tips för hur CV ska se ut och vad man kan skriva i sitt personliga brev för att de ska bli intresserade… Är det bättre att ha ett standard CV eller ett mer kreativt med färger o.s.v.? Hur viktigt är det att ha med bild? Har du några tips för det personliga brevet?

  Skulle verkligen bli så glad om du kunde hjälpa mig!

  Tack på förhand!

  Sophie

  1. Hej Sophie,

   Jag skrev ihop ett inlägg om hur man skriver ett CV som du nu hittar på bloggen eftersom svaret här annars skulle blivit så långt! 🙂
   Kort skulle jag säga, håll det stramt, inga färger eller blommor och sånt. Du vill verka professionell! Jag tycker absolut att den bild är en bra ide, men återigen en bild där du är neutralt sminkad, kanske har en skjorta eller blus på dig och mot en vit bakgrund. (går utmärkt att fota med telefonen exempelvis!)

   Jag skriver ett eget inlägg om det personliga brevet den här veckan, så kika gärna in på bloggen. Inlägget om CV:t är redan publicerat.
   Har du fler frågor efter att du läst dem så är det bara att fråga på!

   / Sofi

 4. Så om man så att säga klarar personlighetstestet så kommer man direkt till sidan där man kan “boka” en tid för intervju? Jag fick ett mail med en länk till testet tre dagar efter min intresseanmälan och gjorde testet men fick ingen länk till intervjutid, men å andra sidan inte ett “nej, tack” heller. Ska jag se det som att chansen är liten att jag går vidare i processen?

  1. Det tar oftast ett tag, nu kommer jag inte ihåg exakt hur lång tid men räkna med 1-2 veckor, innan du får boka en tid. Jag vet dock inte om de meddelar om man inte går vidare men jag kan inte se varför de inte skulle göra det. Jag tror jag nämnt det tidigare men tyvärr är inte EH så snabba på att svara. Det kan utan problem gå 1-2 veckor innan man hör något (vilket jag tycker är lite dåligt) men det beror på att det är många som söker och mycket som ska klicka och många personer involverade. Har du väntat i mer än 2 veckor skulle jag ringa dit och höra! Inget fel med det! Bara bra för då visar du intresse

 5. Hej!

  Jag ska provjobba på Espresso House nu i veckan! Är jätte taggad och önskar verkligen att jag får jobbet. Men jag har 2 frågor som jag tänkte att du kanske kunde svara på.

  1. Hur är arbetsförhållandena på Espresso House? Vad tyckte du om att jobba där? 😀

  2. Det är ju så att man får en 6 månaders provanställning om man nu får jobbet. Jag skrev nämligen på min informationslapp på intervjun att jag skulle behöva vara ledig en helg i vår. Kommer det bli svårt att få ledigt den helgen då?

  Tack på förhand!

  1. Hej, Grattis och vad kul!

   1. Det är hög personalomsättning som delvis beror på att många är unga och kanske inte ser det som något långvarigt men sen tror jag också att det beror på att det är tufft (fysiskt och psykiskt) och många kanske inte tror det när de börjar jobba på EH. Jag har skrivit lite om det och du hittar det under Kategorier -> Espresso House. Långa pass, tungt, beror mycket på vem du får som chef och det är inte jätteglammigt (inget nagellack, inga smycken, snuskiga skor och förkläde som luktar sur gammal mjölk). Men trots det så är det ett av de roligaste jobben jag haft (säger bara stammisar och sköna arbetskollegor, och kaffe i mängder!) Sen är det betydligt tuffare som chef än som barista.

   2. Det är absolut inga problem. Det är platschefen (butikschefen) som sätter schemat och säger du till i god tid så ska det absolut gå att fixa! Många chefer tillåter också att man får byta pass med varandra om det är så att man av någon anledning inte kan jobba med kort varsel. Däremot så uppskattade jag som chef att man sa till i god tid och jag hade som rutin att min personal fick skicka in vilka dagar de inte kunde/ville jobba så att jag kunde planera in det.

   Hoppas det går bra på provjobbet!

   Kram

 6. Hej!
  Tack för otroligt bra inlägg och tips!
  Varför får man inte ha nagellack? Får man inte ens ha genomskinligt eller nude färg?

  Mvh

  1. Som regel får man inte ha nagellack eftersom det kan flisa sig och hamna i mat/dryck. Jag vet däremot flera som inte är så hårda på den regeln (mig själv inräknad) men kommer någon från kontoret och ser det (som är petig) så kan man få tillsägelse. Varje månad genomförs (på min tid iaf) oanmälda besök för att kontrollera shoppen från kontoret och då vet jag att de var ganska hårda med just såna saker.

 7. Hej! Jag ska på arbetsintervju på Espresso House nu på tisdag och jag är jätteglad över att ha funnit denna sidan. Jag behövde lite tips inför gruppintervjun och det fick jag. Tack så mycket för det!
  En uppdatering om processen? – Jag såg annons om att Espresso House sökte Barista så jag sökte via hemsidan. Några dagar senare kom Personlighetstestet (både jag och min syster sökte och enbart jag fick testet, så verkar vara en specifik typ av erfarenhet dem söker) och några dagar efter personlighetstestet fick jag ett mail om intervju.

 8. Hej, jag fick mail om att få gå på gruppintervju. Jag kunde tyvärr ingen av tiderna de föreslog (som var dagen efter) pga att jag fortfarande är schemalagd på mitt gamla jobb och ingen kunde ta mitt pass. Jag undrar bara om detta påverkar mina chanser negativt? Samt hur länge dröjer det tills man får förslag på nya intervjutider? Brukar de kalla in till intervjuer med så kort varel?
  Tacksam för svar!

  1. Hej Johanna,
   Nej det kommer inte påverka dina chanser negativt. Jag har för mig att jag hade samma dilemma när jag skulle på intervju. Jag skulle ringa dit och fråga när nästa intervjutid är, för de går på rullande schema. Hur snabbt man blir inkallad beror på när intervjutiderna är schemalagda, ibland kan det vara dagen därpå ibland kan det dröja någon vecka men som sagt intervjuerna pågår hela tiden så det ska nog inte vara några problem!

   Lycka till!

  1. Nu var det väldigt länge sedan jag jobbade och var med och rekryterade personal till min shop men kan tänka mig att det inte har ändrats jättemycket. Vanligtvis brukar man ställa öppna frågor så att det uppstår en diskussion. Exempel på frågor som vi brukade ställa var; Varför har du sökt jobb på EH? Kan ni berätta något om EH? Berätta lite mer om dig själv? Vilka kvalifikationer tycker du en bra barista har?
   Sen tycker jag alltid man ska fundera på vilka positiva kvalifikationer du har som gör att du skulle passa på EH, ser du det som ett tillfälligt jobb eller någonstans där du kan utvecklas/ ha som karriär, ibland frågas det efter vilka “negativa” sidor man har (men har inget minne av att man tar upp det i gruppintervjun, dock bra att ha i åtanke så att man inte blir ställd om frågan dyker upp).
   Tanken med gruppintervjun är att se vilken typ av person du är, det finns inga rätt eller fel svar.
   Om du är nervös skulle jag ge dig rådet att googla vanliga anställningsfrågor så att du kan fundera på hur du skulle svara (så du inte blir ställd av någon fråga), läs på lite om EH (visar på intresse för företaget) och ta 10 djupa andetag innan du går in på intervjun så kommer det gå bra!
   Om du har lite extra tid så kan du alltid ta en kaffe på ett EH och passa på att fråga hur det är att jobba som barista och fråga vad för typ av person de skulle anställa (glöm inte att ta namn och plats, så kan man alltid “nämna det i förbifarten”, vilket också visar på intresse).

   Lycka till på intervjun!

 9. Jag skickade in en ansökan och fick tillbaka två dagar senare att jag fått tid för en gruppintervju men jag har inte gjort något personlighetstest som nämna, hur kommer det sig?
  Sen undrar jag även varför man ska ha med sig sitt kontonummer? Tycker du två referenser räcker eller ska man försöka få in fler referenser?

  1. Nu var det väldigt länge sedan jag jobbade så rutinerna kan ha ändrats. Över lag är det svårt att svara på hur de tänker, kanske har du en intressant profil, eller så kanske de slutat med personlighetstest?
   De vill gärna att du har med dig kontonummer för att de ska kunna ta in dig på provjobb så snabbt som möjligt (alla som provjobbar får lön utbetalt).
   Två referenser räcker gott och väl! De behöver inte heller vara från en tidigare anställning utan kan även vara personer som känner dig väl.

 10. Hej!

  Jag har läst en hel del på din sida nu och är oerhört tacksam för att du lagt ner tid på att skriva inläggen om EH. Som du själv skriver är det en hög personalomsättning vilket innebär många nya nyfikna människor med alla möjliga sorters frågor och att kunna “läsa på” lite om hur det varit för dig inger en trygghet. Skulle gärna vilja se inlägget om hur barista-upplärningen går till som du hintade om ovan då jag varit iväg på provjobb och platschefen tyckte att vi skulle köra på så vi bokade upp två nya tider för upplärning. Tror du att detta innebär att jag fått jobbet förresten eller att hon vill att jag ska provjobba två tillfällen till för vi skrev ju inget avtal. När sker det isåfall? På intervjun så sa intervjuaren att man kunde provjobba 4 gånger eller något liknande, men det kanske bara innebär att man går på egna tider efter dessa passen? Det vet du säkert bättre än mig som varit platschef 🙂

  1. Hej! Vad kul att du uppskattar inläggen!
   Nu var det väldigt många år sedan jag jobbade på EH och jag tror att de gjort om hela processen lite men självklart kan jag skriva ett inlägg om hur det var på min tid!
   Det låter som att du fått jobbet! Det brukar märkas ganska snabbt på en person om de passar in eller inte och är det upplärning så skulle jag vilja påstå att du fått jobbet (man vill inte lägga ner pengar eller tid på en person som inte ska jobba för en).

 11. Hej! Jag fick nyligen ett samtal från en platschef på EH som frågade om jag skulle vilja komma in för att träffas så att hon kan se hur jag är som person etc. Om jag har rätt brukar väl steget efter gruppintervjuerna vara provjobb? Dock nämnde platschefen inte provjobb över huvud taget. Borde jag förbereda mig på att provjobba samma dag eller tror du att hon isåfall skulle sagt det i förväg?

  1. Hej, Det är nog provjobb hon syftar på. Vissa vill att man sitter ner och pratar en stund andra vill att man står med disktrasa i högsta hugg när man provjobbar. Det är väldigt olika. Jag skulle förbereda mig på ett provjobb, dvs kom rätt klädd. Annars är det inte mer än att du ringer tillbaka och frågar om hon menade på intervju eller provjobb!

 12. Hej! Är otroligt tacksam för dina Espresso House-inlägg!!!
  Jag har blivit kallad till provjobb och har 2 frågor/funderingar:
  1. Va ska man ha på sig? Ska jag komma med träningsleggings(om de nu är de man ska ha)? Eller byta om där? Hehe
  2. Har du något mer tips inför provjobbet? Inget måste då du skrivit ner grymma tips, men ifall du sitter på något extra just nu!

  1. Hej, Förlåt för sent svar (har inte haft tillgång till bloggen) men här kommer ett svar iaf!
   1. Mörka byxor ex jeans funkar. Tänk oömma kläder för du kommer eventuellt få kaffesump, mjölk och smutsig disk över dig. Du får låna en EH-tröja om jag inte minns fel men jag brukade alltid ha en svart t-shirt under för de är inte de mysigaste och mest väldoftande varianterna man får låna!
   2. Rent generellt gäller det att vara på tårna, se till att plocka disk, torka bord etc och visa att du vill ha jobbet. Fråga frågor är alltid ett bra sätt att visa att man är intresserad. Passa på att fråga om hur dagarna ser ut, vad du förväntas hinna göra på en arbetsdag, hur långa är passen/ hur är de fördelade. Och sen löser man det mesta genom ett stort leende. Hälsa på alla gäster och säg hej och hejdå (det klarar alla av, bara man vill!). Men håll dig undan om det blir en rusch och mycket människor, då har man inte tid att svara på frågor och visa hur allt fungerar (bättre då att återgå till att plocka disk, fylla på servetter och hälsa på gäster, fråga om allt smakar bra när man går en rond).

   Hoppas du fått lite idéer och håller tummarna för att allt går bra!

 13. Tack så väldigt mycket för all information på din blogg. Lyckades ta mig genom personlighetstestet, gruppintervju och provjobbet, så nu är jag anställd! Har bara lite frågor till dig som jag inte hann ställa idag, jobbar inte förens nästa vecka så tänkte att jag lika gärna kunde fråga dig som verkar så vänlig och svarar på det mesta.

  1. Espresso house går efter hotell och restaurang avtalet antar jag. Vilket betyder att min lön är 116 kr/h? Jag är 20+.

  2. Om jag börjar jobba och kör förmiddagspasset, när äter jag lunch då? Har man någon schemalagd lunch till det eller tar man rast när tid finns? (färre gäster osv) Eller är det bara att man tar har med sig något och äter bakom disken? Eller är det lunchrum med micro osv?

  3. Är det något speciellt antal timmar man måste jobba för att få en rast? Är rasten betald?

  Återigen, Tack så mycket!

 14. Hej! Jag ska på provjobb i veckan och undrar hur länge man brukar provjobba och tips för några frågor man kan ställa?

  Tack! 🙂

  1. Hej Felicia, provjobbar är ca 1-2 dagar och på några timmar varje gång. Det är till för att både du och arbetsgivaren ska få en känsla för varandra och om du passar in i jobbet och med personerna som jobbar där! Var på tå, fråga vart disken ska in, vart trasan är och hur du fyller på med servetter/glas etc. Då har du något att göra när det kommer en rusch! Fråga om jobbet, arbetstider, hur är arbetspassen upplagda (ex jobb ensam eller flera i passen) hur ser rutinerna ut över dagen, måste du kunna allt eller har ni ex en som städar lokalen etc. Visa intresse men se det också som en chans att få inblick i hur allting fungerar innan du kastas in i det! Lycka till!

 15. Hej!
  Vet inte om du kommer se denna kommentar, men jag ska på gruppintervju nästa vecka i norrköping på deras nyöppna café. Dock ska jag om några veckor också iväg på militärutbildning i två veckor, tycker du jag ska nämna detta på intervjun och OM jag skulle få jobbet, skulle de sätta käppar i hjulen för mig då?

  Jättetacksam för svar!! 🙂

  1. Hej,
   Jag skulle inte nämna utbildningen under intervjun men däremot ganska snabbt på efter att du skrivit kontrakt om du får jobbet. Ställer de en direkt fråga gällande om du är tillgänglig vissa datum så får du ju självfallet säga som det är.
   Jag hamnade själv i en liknande situation när jag skulle börja jobba på EH. Hade en 10 dagars semester inplanerad precis runt den tiden jag skulle ta över shoppen. Jag tog upp det samma dag som jag skulle skriva kontraktet och vi kunde lösa “problemet” med utbildning och liknande på plats. Det brukar inte vara några problem om de redan ställt in sig på att de vill ha dig men däremot så får du räkna med att vara flexibel, och visa det tydligt, genom att försöka ställa upp innan/efter. Då kommer ingen ta din frånvaro som något negativt!

 16. Hej!

  Jag gick vidare från gruppintervjun och har provjobbat en gång. Efter det bestämde vi tre nya tider. Min fråga är, den tjänsten jag provjobbar för är shiftledare och jag har aldrig ens jobbat som barista. Tror du detta kan vara ett problem?

  Tacksam för svar!

  1. Hej, det är inga problem! Jag hade aldrig varit platschef eller barista heller men fick jobbet ändå! Det sitter i din inställning och attityd. Visa att du är öppen för att lära dig men kan ta egna initiativ när det behövs! Ställ mycket frågor och var öppen för att du inte kan allt men att med rätt inställning så kommer du långt!

 17. Hej! Ska på gruppintervjun om två dagar och vet inte alls om du hinner se detta tills dess! Men min fråga är angående referenser.
  Jag kommer bara hinna få med mig ett arbetsintyg från tidigare sommarjobb och en personlig referens, men omdömet från mitt sommarjobb hinner jag inte få tills dess. Är det något negativt eller räcker det?
  Samt vad bör man ha med sig förutom referenser och kontonummer? En kopia av pb och cv? Har aldrig varit på intervju tidigare, så är därför rätt nervös, men har samtidigt lätt för sociala sammanhang.
  Uppskattar att du så utförligt upplyst folk om hur det är på EH, så snällt!
  Bör man tänka på nåt? Klädsel osv, eller kan man köra sitt eget race? ☺

  1. Hej, det där med referenser tycker jag själv är ganska “löjligt”, man skulle ju aldrig vilja lämna en dålig referens. Jag tycker det räcker med det du har! Du kan ju förklara att du inte hunnit få ditt omdöme ifall det kommer på tal men jag har själv lyckats få jobb helt utan referenser. Jag tycker alltid det är bra att ha med sig det du listar (cv etc..) men det är sällan någon vill kolla på det under en intervju, då är fokus på att få en känsla för dig som person istället.
   Ta 10 djupa andetag innan du går in, var ditt bästa jag och försök tänka på det ut ett företags perspektiv, vad vill de ha för person bakom kassan (blyg, tråkig, arrogant, gammalt smink och trasiga kläder eller kanske en glad, positiv, anspråkslös person som tänker på kundens bästa? vem skulle du välja?) Ta på dig hela rena kläder, (mörka jeans funkar i detta fall), lätt sminkad (ej för mycket, ger fel signaler) och ett leende på läpparna. (Men har du däremot en helt egen unik stil så kör gärna på det, det är alltid kul att folk vågar sticka ut, på rätt sätt!) Lycka till!

 18. Hej jag har skrivit in mig på två intervjuer och inte dykt upp på någon av dem och tänkte boka en tredje gång. Hur ser EH på det, är det något man inte kommer ihåg eller är det något som är så arrogant att de inte kommer vara intresserad av mig? Tack

  1. Hej, det vet jag faktiskt inte om de har koll på det. Om någon däremot “får reda på det”, så ser det inte bra ut om du inte avbokat eller hört av dig om varför du inte dykt upp. Nu vet jag inte omständigheterna till varför du inte dök upp men rent generellt säger det att du inte är tillräckligt intresserad av jobbet för att dyka upp eller höra av dig om du fått förhinder, du har också tagit upp någon annans plats som kanske jättegärna hade velat ha jobbet. Vill du verkligen ha jobbet så dyk upp på intervjun, ge järnet och ha en bra ursäkt till varför du inte dök upp de första två gångerna om någon frågar (ta annars inte upp det själv). Det betyder inte att du inte kommer vara jättebra på jobbet men du “startar på minus” jämfört med andra så inga fler “misstag” såsom komma försent eller inte vara förberedd från din sida. Lycka till med intervjun!

 19. Hej!
  Jag har sökt så himla mycket till olika cafeer (flera expresso house) Saknar erfarenhet som just barista men har arbetat nån sommar som köksibräde och på burger king. Tror du att det finns möjlighet att få ett barista jobb ändå? finns det några tips? har använt mig av dina cv tips o varit på arbetsf. osv men jösses vad det inte går att nå fram. Skulle bli så tacksam om jag fick lite tips eller så. Ha en trevlig dag!

  Tack på förhand!

  1. Hej,
   Det är ett heltidsjobb att söka jobb! Det tar tid även när det “går fort”. Jag brukar få söka i 3-4 månader innan jag får jobb och det klassas som väldigt snabbt. Så försök hålla humöret uppe och lägg upp en strategi för hur du ska göra.
   1. bestäm dig för hur många jobb du ska söka dag/vecka/månad. Ex jag ska söka 3 jobb om dagen. (ibland kanske flera bra jobb ligger ute och då blir det fler) men när du sökt 3 jobb så ger du dig själv dagen ledig eller gör något kul.
   2. Tänk utanför boxen. Du måste sticka ut. När jag jobbade på EH så fick vi 100-tals sökande för 1 tjänst. Hur kan du göra för att sticka ut ur mängden. Jag skulle besöka ett EH om du vill jobba där, fråga när det är lite folk vad som är bra med jobbet, mindre bra, söker de personal och presentera dig. När du sen söker jobb på EH så skriver du i rutan med “övrig info, eller där man ska klistra in personligt brev” att jag har varit i kontakt med Lisa på Drottninggatan och tycker det verkar så kul att få jobba hos er. Det ger dig lite “förtur” eftersom du känner någon (även fast du egentligen inte känner Lisa).
   3. Slipa bort jobbiga kanter. Jag har ex tagit bort en del av mitt efternamn (folk kan inte ens läsa mitt persiska efternamn ännu mindre uttala det), skrivit min pojkväns adress som är inne i stan, sett till att mitt cv är tydligt att läsa och gjort om mitt personliga brev inför varje kategori jag söker så att det är optimerat för jobbet jag söker (ett personlig brev för cafe, ett för klädbutik, ett för matbutik etc.) Tyvärr tråkigt men sant, man väljer det som känns bekant och ger ett bra intryck.
   4. Nöta, nöta, nöta. Nu kommer jag lite tillbaka till punkt 1. Du måste söka säkert hundratals jobb innan du får 1 svar. Men se det som att du lär dig någonting. När du sökt 100 st och inte en enda hört av sig. Granska kritiskt på din process. Vad kan du göra annorlunda? Kanske ska du inte söka via e-post, kanske ska du trycka ditt cv i 50 exemplar och gå i en galleria och lämna ditt cv och fråga om de behöver personal, jag känner många som fått jobb samma dag genom att göra så.
   5. Det är lättare att få jobb längre bort från stan. Nu vet jag inte vart du bor men i Stockholm söker många jobb i city. Många jobb har jag fått genom att söka till butiker längre bort från stan, ex Nacka, Huddinge, Solna, Kista etc. Lite längre att åka för mig men det är ändå ett jobb. När jag sen har fått jobbet har jag sökt jobb närmare stan i samma kedja eller andra butiker.

   Lycka till och tänk på att det inte är vad som står i cv:t utan din inställning som ger dig jobb!

 20. Tack för all bra info om intervjuer hos Espresso House:-D.
  Jag var själv på en gruppintervju där för snart 3 veckor sedan.
  Dom sa att alla som skulle få chansen att provjobba skulle dom ringa upp och alla andra skulle få besked via mail.
  Brukar det stämma?
  Nån som läser detta som vet?:-)

  1. Hej,
   Jag har för mig att jag fått en sådan kommentar tidigare. De kan vara ganska sega på EH och jag vet att jag “blivit av” med personal närjag jobbade där iom att de fått annat jobb innan vi hörde av oss. I ditt fall skulle jag skulle ringa upp EH och fråga vad som hänt. Det finns inget negativt med att “vara på” och visa att man är intresserad. Även själen mår bra av att få veta om man fått jobbet eller inte så att man kan gå vidare i det fall man inte fick jobbet.
   Håller tummarna på att du ändå fått jobbet och att de platschefen som inte hunnit höra av sig!

 21. Hej, om jag varit på provjobb men sedan känner att det inte känns bra, har jag då rätt att säga nej utan någon slags uppsägningstid?

  1. Självklart! Ett provjobb är lika mycket för din skull som för arbetsgivarens. Känns det inte bra kan du be om att få provjobbar på annat ställe eller tack nej till jobbet. Men du ska alltid få betalt för tiden du provjobbat oavsett om du tar/får jobbet eller inte!

   1. Men från när börjar uppsägningstiden att verka då? Den gäller inte när man bara provjobbat hoppas jag?..

    1. Det beror på vad som står i anställningsavtalet men när jag jobbade på EH hade vi många som provjobbade och ville dom inte ha jobbet eller fick något annat jobb som de valde istället för EH så var det inte mer med det.

 22. Hej!

  Himla bra sida att man kan få en inblick om hur det är på EH och hur allting fungerar.
  Jag skickade in mitt CV och några dagar senare hade jag telefonintervju och sedan hörde platschefen av sig och ville att jag skulle komma in på provjobb.
  Jag har inte provjobbat ännu men ska om några dagar, och platschefen har också bokat in en tid med mig och några fler nyanställda för en så kallad “kaffekväll” där vi ska få lära oss hur maskinerna fungerar och hur vi gör tex en latte allra bäst.

  Det jag tänkte fråga var bara ska man tolka detta som att jobbet är mitt trots provjobb eller ska man vara beredd på att det fortfarande bara är kanske?

  1. Hej, vad kul att läsa! Jag skulle tolka det som att du mer eller mindre har fått jobbet 🙂 sen är det ju såklart inte klart förrän du skrivit på avtalet. Men ett företag skulle inte lägga ner pengar på intervju, provjobb och sen upplärning om de inte trodde på dig!
   Tänk också på att de första 6 månaderna är ju som ett långt “test” för att se att både du och EH är nöjda med jobbet så även efter man skrivit avtal så kan ju du eller dom säga upp det utan orsak. Men som sagt jag skulle ändå tolka det som att du har goda chanser! Har du tagit dig såhär långt är det upp till dig om du vill ha jobbet och hur bra du gör ifrån dig, dom har ju visat intresse!

 23. Hej Jag kommer från Egypten och jag är en asylsökande, jag vill att arbeta för EH. Jag pratar jättebra engelska och jag lära mig svenska. jag ska ha en gruppintervju nästa vecka. jag är nerviös och jag vet inte om min svenska ska bli räcker..

  1. Hej, jag tycker du skriver bra svenska och kan du engelska så är det inga problem alls! Det handlar om vilja och attityd i slutändan. Jag hade hellre valt en person som vill lära sig och vill ha jobbet (även fast de inte har perfekt svenska) hellre än någon som inte tar sitt jobb på allvar. Skriv ner en lista på vad du är duktig på och vad som gör att du ska få jobba på EH och kom ihåg det när du går in på intervjun. Är det något du är osäker på hur man säger på svenska så säg det på engelska, alla kan engelska i Sverige idag. Lycka till och berätta gärna hur det gick efter intervjun.

 24. Hej jag sökte jobb som barista för 3 veckor sen. Och dem skulle höra av sig efter 3 veckor om man har gått vidare eller inte. Och jag vill så gärna jobba på espresso house så kan inte vänta mer. Min fråga då är: är det bra att det går lång tid eller har dem bara glömt bort mig? Och inte kan man kämpa då för att börja jobba på espresso house? Jätte tacksam för svar, tack!

  1. Hej, nu var det en tid sedan du skrev kommentaren så jag hoppas att de svarat dig och att du fick jobbet. Jag tycker att när tiden passerat så kan man ringa upp och fråga hur det går. Det behöver inte vara något dåligt att de inte hört av sig på så lång tid, iaf inte när det gäller EH. Får man inte jobbet så kan man passa på att fråga varför och det behöver inte betyda att man aldrig får jobba på det stället. Med EH ska alla personer matchas med en EH-shop så kanske fanns det inte en shop som du passade in i just då. Se det som en chans att lära dig vad de är ute efter så är du bättre förberedd till nästa gång!

 25. Hej!
  Jag sökte en tjänst hos Espresso house och fick ett mejl om inbjudan till intervju bara några timmar senare. Jag har nu bokat en tid för intervju via deras hemsida.
  Den enda informationen jag fått om intervjun är att den ska pågå i en och en halvtimme och att jag bör ha med mig 1-2 referenser och kontonummer.
  Min fråga är om det är en gruppintervju eller om de brukar ha “enskilda intervjuer” också?

  Det står helt enkelt bara “Intervju” i mejlen. Ska jag vara beredd på att det kan vara en gruppintervju? Tacksam för svar!

  (P.S. Tack för tipsen! Jag är jätteglad att jag hittade de här inlägget!)

 26. Hej jag undrar en sak. Jag fick provjobba på espressohouse och hon bad inte om kontonummer eller någonting alls. Hur gäller detta med provjobb och betalning? Får man lön för introduktionsutbildningarna? Med tanke på att vissa dagar vill de att man jobbar allt från 3-5-9 timmar. Tack i förhand

  1. Hej,
   Du ska få lön även för provjobb, de brukar redan begära uppgifterna när du går på intervjun. Ring och hör med HR gällande detta och glöm inte att skriva upp allt (vem du pratat med, hur mycket du jobbat etc) ifall det skulle bli något strul.

  1. Det bästa är att ringa till espresso house och fråga om du kan göra om det. Oftast brukar de kunna lösa det och det visar att du är intresserad genom att höra av dig. Passa då också på att berätta i telefon hur gärna du vill ha jobbet och att varför du skulle vara så bra för dem att anställa!

 27. Hej, jag har blivit inbjuden till intervju för tjänsten barista i stockholm. Jag studerar för tillfälet i Axevalla och har därför lite svårt att ta mig in till Stockholm just nu. Jag tröck “inga av dessa tider passar mig” och frågade om de hade någon intervjutillfälle när min skola har sport lov (skrev datum.) men de svarade genom att skicka nya tider. Nu undrade jag om hur många gånger kan man trycka “inga av dessa tider passar mig” tills de inte skickar någon ny intervju? Jag bor i stockholm vanligtvis och kommer göra det när jag slutat min nuvarande skola så det är inte så att jag inte kommer kunna vara närvarande om jag nu skulle få jobbet. Ursäkta nu blev det ett långt medelande här, tack för svaret! Vänliga hälsningar Maja ^^

  1. Jag tror inte det spelar någon roll hur ofta du trycker “inga tider passar”, däremot skulle jag slå en signal och fråga om du redan nu kan boka in en intervjutid längre fram. Antingen bestämmer de intervjutiderna med kort varsel eller så har de ett rullande schema, så det kan ju vara bra att känna till för dig! Sen är det alltid positivt att höra av sig och visa intresse!

 28. Hej! Jag undrar bara lite kortfattat om det är tillåtet att ha långärmat på sig under förklädet som barista eller måste man enbart ha en kortärmad tröja?

  1. Hej, jag skulle inte kunna se varför du inte skulle kunna ha långärmat? Speciellt nu när det är vinter och kallt. Det enda jag fick höra på min tid var att man skulle ha mörka kläder, gärna svart.

 29. hej!

  varför har inte espresso house cafeer sitt eget arbetskläder istället för fixa privat? jag tycker det mer finare mer hygenisk att arbetställen har sitt eget arbetskläder borde finnas också i espresso house därimot kan man ses mer trevligare mot sina kunder

 30. Hej, så imorgon jag ska gå på EH gruppintrvju. Jag är verkligen stressigt nu för jag kommer till Sverige sex månader sen, så jag pratar inte så bra på svenska. Jag är
  skrämma det jag ska förstår inte alla. Så vad tror du, har jag någan chans att jobba den där???

  Jag skrev på min CV det jag studerar nu A2 svenska språk kurs men de fortfarande frågade mig om jag kan komma…

  Tre år sedan jag jobbade om barista så jag här mycket erfarenhet…Kanske på grund av det?

Leave a Reply