Desperat efter jobb?

Photo by Alejandro Escamillaon Unsplash

Att söka jobb är ett heltidsjobb fick jag lära mig tidigt. Särskilt om man söker jobb inom ett område man inte har erfarenhet av sedan tidigare eller om det är ditt första jobb. Men det finns lite tips som jag vill dela med mig av! 

Sök alla jobb du kommer över även de du egentligen inte riktigt vill ha: Står du helt utan jobb så sök alla jobb du kommer över som ligger inom ditt kompetensområde, (det är ingen ide att söka ett vd-jobb om du aldrig varit chef eller jobbat som vd tidigare), för enligt min erfarenhet så är det lättare att få ett jobb när man redan har ett jobb. Så skaffa dig ett deltidsjobb i jakten på ditt drömjobb. För när du redan har ett jobb visar det att du är “anställningsbar”, att någon redan tycker du är tillräckligt bra för att jobba hos dem. 

Kontakta Bemanningsföretag: Behövde du ett jobb redan igår? Kontakta ett bemanningsföretag, de är oftast väldigt snabba på att plocka upp en och hitta ett jobb. Varför? För att det är deras jobb och de tjänar pengar på det! Om du jobbar via dem så tjänar de pengar. Oftast har de kontakt med stora företag och kan du visa att du har rätt vilja (även fast du nödvändigtvis inte har erfarenheten) brukar de kunna ge dig jobb redan nästa dag. Jag har själv fått både heltidsanställning på kontor och extrajobb i butik via bemmaningsföretag, kolla bara så att de är inriktade på det område som du söker jobb inom innan du kontaktar dem. 

Lägg i en högre växel: Skickar du ut ansökningar och väntar på svar men det är aldrig någon som hör av sig? Det är inte konstigt. När jag skulle anställa personal till Espresso House så drunknade jag i anställningsbrev från personer som ville ha jobb. Det är många som söker jobb, så utmärk dig genom att kontakta företaget och berätta att du verkligen vill ha jobbet och varför de borde anställa just du (vad tjänar företaget på det). Om det är butiksjobb eller jobb på restaurang eller cafe så gå dit på en vardag när det är lite lugnare och be att få presentera dig till chefen. Och varför inte passa på att fråga personalen vad fördelarna och nackdelarna är med jobbet. 

Leave a Reply