Tips till baristan

Något jag hade riktigt stor nytta av och är glad att jag lärde mig när jag jobbade på Espresso House var att bli effektiv. “När maskinen jobbar så jobbar du” fick jag lära mig av mig regionchef. Det tog ett tag innan jag förstod var hon menade men när jag fattade så var det så genialt! Det går att applicera på väldigt mycket i livet.

Jag fick tidigt lära mig att låta maskinerna göra jobbet och samtidigt utnyttja den “lediga” tiden till att göra något annat. Gör en stor kanna mjölk när du får en längre kö, fråga alltså flera personer 3-5 st som står i kö vad de ska ha och gör allas mjölk samtidigt (om de ska ha samma mjölk såklart). Lär dig tidigt ställa kannan, så kan du ta betalt av ett par kunder under tiden. Se till att diskmaskinen går hela tiden så att du aldrig står utan glas eller koppar. När maskinen är igång så behöver du inte stå och kolla på den, gör något annat under tiden, förbered för nästa grej. Genom att hela tiden ligga steget före och förutspå flödet så blir jobbet genast lite mindre stressigt.

Här är några tips som hjälpte mig otroligt mycket:

  • Ställa kannan – när mjölken skummas hinner du ta betalt.
  • Lär dig allt om kaffet – småprata med kunder, medan du förbereder kaffet, då känns det som att tiden går fortare för kunderna
  • Multi-taska, gå aldrig med tomma händer – Det här är nog en av de bättre punkterna! Vi säger att du ska fylla på med servetter i kunddelen. Du måste först hämta servetterna på lagret, kolla då om du kan ta med dig något till bakutrymmet (disk till exempel), när du sen hämtar servetterna så passa på att kolla om du kan ta med dig något annat (tex mjölk eller bullar och glöm inte disktrasan). När du fyllt på servetterna så passar du på att torka av ytan så den ser fräscht ut och plocka med lite disk i förbifarten också. Så istället för att göra en uppgift har du nu istället gjort 5-6 uppgifter på samma antal steg!
  • Vad innehåller mackor/sallader – lär dig tidigt vilka ingredienser det är i de olika rätterna och vilka allergener det finns. Andra vanliga frågor var om osten är pastöriserad. Många frågar samma sak, så istället för att springa och kolla det hela tiden, kolla upp i förväg!
  • Förbered inför rusch – Lär dig när ditt cafe har rusning, var förberedd. Kolla så du har fyllt på med mjölk och kaffe, när kokade ni bryggkaffe sist, det finns tillräckligt med mackor osv. Och ett annat tips, kolla vädret! Vädret styr oss väldigt mycket, är det soligt och helg så brukar det bli mer folk tex.
  • Ta flera beställningar vid lång kö, gör flera kaffe samtidigt – Som jag skrev ovan, effektivisera genom att göra flera beställningar samtidigt. Det tar ett tag innan man får greppet men börja med att ta två beställningar, när du känner dig varm i kläderna, testa tre stycken!
  • Titta hur andra gör – Det bästa sättet att lära sig är att titta på hur andra gör och låna med sig idéer. Därför är det också bra att ta pass på andra ställen där man kanske också har andra rutiner. Du kan också lära dig hur man inte ska göra, se allt som en erfarenhet!
  • Gör en tävling mellan dig och kollegan , ta tid – Om ni är flera så varför inte göra det till en tävling?! Testa att ta tid på varandra, vem slår in snabbast i kassan, vem gör flest mackor på kortast tid. Det är också bra att lära sig vem som är bra på vad så när det blir extremt högt tryck någon gång så vet man direkt vem som är snabbast på att göra kaffe och vem som ska stå i kassan.

Leave a Reply