Vad ska jag begära i lön?

Det är inte lätt när man suttit på intervjun och så kommer lönen på tal. Ska jag begära en summa själv eller kommer de säga en summa som jag får tacka ja eller nej till?

Är det ditt första jobb så kommer du inte ha så mycket att förhandla om. Min erfarenhet är också att de stora kedjorna går efter kollektivavtal och man har oftast inte så mycket att förhandla om förrän man jobbat en tid (oftast längre tid än de 3 år som kollektivavtalet har reglerat). Det kan iallafall vara bra att känna till att om företaget är anslutet till kollektivavtal så har du rätt till en förbestämd timlön. Om företaget inte är anslutet till kollektivavtal så måste du förhandla om lön och villkor själv, men då är det bra att känna till vad som ingår i de olika kollektivavtalen och se till så att du får minst det! 

Handels: Jobbar du i en butik eller i matbutik så tillhör du troligtvis Handels Kollektivavtal. Om du klickar här så ser du årets minimilöner. 

Hotell & Restaurang: Jobbar du i antingen hotell eller på restaurang så tillhör du troligtvis Hotell och Restaurangs kollektivavtal. Då hittar du minimilönerna genom att klicka här. 

Generellt sätt har Handels bättre avtal, du får till exempel procentuell OB (obekväm arbetstid) hos Handels jämfört med fast extra timersättning hos Hotell & Restaurang. Jobbar du på en söndag får du exempelvis 100% av din lön, dvs dubbel lön, om du jobbar inom Handels men på Hotell & Restaurang får du ett tillägg på din lön på 22,35kr (gäller år 2018). 

Räkneexempel: Du får 128 kr i timmen och jobbar på en söndag under 1 timme. Hos Handels tjänar du 256 kr (före skatt) och hos Hotell och Restaurang 150,35kr (före skatt). 

Det som kan väga upp att jobba inom hotell och resturang är att de brukar ha längre öppettider på kvällar och helger jämfört med butik. Du kan alltså ha ett dagjobb/plugga och sen jobba på kvällar inom resturang eller hotell (som till och med brukar vara bemannad dygnet runt). En annan fördel är att man ofta får dricks. Vi fick inte ha dricks-skål när jag jobbade på Espresso House men hade ändå väldigt många som ville lämna växelpengar. De pengarna la vi undan och gjorde roliga aktiviteter för men många andra ställen delar ut dessa pengar till de anställda, särskilt inom restaurangbranschen är det vanligt att man får behålla sin dricks.  

Det sista jag vill nämna i det här inlägget är att om företaget inte är knutet till kollektivavtal så tänk på att fråga om semesterersättning, om de sätter undan pengar till pension och vilken typ av försäkring de har för dig som jobbar. Det är kanske inte något man tänker på men är en jätteviktig detalj! 

Leave a Reply