Att jobba på Accent

Ett av många ställen jag jobbat på är Accent. Accent är en väskbutik som tillhör Venue Retail Group. VRG har även varumärkena Rizzo (skobutik), Morris (accessoarer/resetillbehör) och NK Skor och Accessoarer i Stockholm. 

Jag jobbade på Accent i en av deras mindre butiker i Huddinge Centrum. Jag var även på intervju i butiken som finns i Vällingby Centrum men valde att jobba i Huddinge då det var enklare resväg för mig. De flesta jobben som blir lediga är oftast de som ligger en bit utanför stan. Det är också ganska vanligt att de som redan jobbar i kedjan söker jobben inne i stan och får dem eftersom de redan har erfarenheten och är insatta i sortimentet. Så har du siktet att jobba mer centralt börja ändå med att söka de jobb som finns en bit utanför, du kan snabbt “byta upp dig”! Pendeltåget från centralen tog endast några minuter ut till Huddinge så för mig blev det inte så mycket längre resväg egentligen.

Själva jobbet i butiken tycker jag var väldigt enkelt. Ta emot leveranser, packa upp varor och sälja produkter till kunder. Det stora fokuset låg på att sälja resväskor då de ger bäst pengar i kassan och där upplevde jag att det lönade sig att läsa på lite om de olika resväskorna så att man kunde hjälpa kunderna välja den bästa varianten, eller förklara varför en resväska kostade 600 kr och en annan 2600 kr. 

Accent har en blandning av egna varumärken och externa varumärken. Butikerna är indelade i A,B,C och sortimentet bestäms därefter. Så A-butiker inne i stan kan ha ett bättre/finare sortiment medan B- och C-butiker har lite mindre exklusiva märken. Det märktes ibland när folk kom in och frågade efter väskor och märken som inte vi hade och då kan det vara bra att känna till att sortimentet skiljer sig. 

Om jag jämför att jobba på Accent med andra jobb så var det här ett av de lugnare ställena. Det var inte särskilt stressigt, lönen var enligt Handels kollektivavtal och det var en väldigt avslappnad attityd. Däremot kommer jag ihåg att jag tyckte att det kunde vara lite för lugnt. Vi jobbade också till stor del själva i butiken och ibland fick man ta lunchen på stående fot när vi jobbade ensamma hela dagen (men till skillnad från exempelvis Espresso House där jag gjorde det varje dag och hade långa pass så var det här någon gång i veckan och passen var oftast inte mer än 5 timmar så man kunde äta direkt efteråt). Det är väldigt vanligt att man får jobba ensam i mindre butiker eftersom de också har en mindre omsättning, så det är inget unikt för Accent. Överlag tyckte jag det var ett bra extrajobb! 

Leave a Reply