Ukraina – Kiev Part II

Vi hade ingen aning om vad man kunde göra i Ukraina, förutom att besöka Tjernobyl. Så vi drog fram en turistkarta och bad receptionisten i hotellet markera ut allt sevärt. Shopping finns det inte mycket av (läs inget) men man kan vaska fram ett och annat matställe (kommer tips på det i eget inlägg) och massa kyrkor med guldtoppar. En rekommendation är att ha bra skor på sig. Avstånden kan vara riktigt långa.

Efter bara någon dag började vi dock hitta oss fram i Kiev. Och vi börjar lära oss att bena ut vad som står på gatuskyltarna. De flesta unga, under 30, pratar bra engelska. Det är de äldre som bara pratar ryska/ukrainska. Men man tar sig fram väldigt bra med gester och pekningar. Det är fascinerade att se hur kvinnorna går klädda där. Kvinnorna är väldigt kvinnliga medan männen är mycket manliga. Kulturen skiljer sig mycket från Sverige. Det märks också hur stora klyftorna är när det kommer till inkomsterna. Dock är alla väldigt vänliga när man behöver hjälp.

Enda gången jag kände mig lite nervös och otrygg var lördag morgon när vi skulle till centralstationen för att ta oss norrut  och det var fullt av personer som såg ut att vara mindre bemedlade i området. Vi hade alla värdesaker på oss eftersom vi skulle åka till Sverige senare på kvällen så det gjorde väl inte att man kände sig tryggare på något sätt. d93038481d3711e39bae22000ab4814a_7

Det som jag tyckte var den största förvåningen och fick mig att göra ett stort tummen upp var att nästan överallt fanns det öppet wifi. Det gjorde allting så mycket lättare!

För den som är riktigt fascinerad över Sovjet kommer nog känna att de har mycket att kika på i Ukraina. En hel del arkitektur finns kvar från den tiden och också kulturen återspeglar en del av den tiden. Ukraina blev inte självständigt förrän 1991!! Tjernobyl är också en sådan lämning från Sovjettiden då det övergavs 1986 och har fått stå relativt ostört sedan dess. Själv är jag inte så insatt i Sovjet och hela den historiebiten men det var intressant att stöta på en kultur som jag har svårt att dra paralleller till. Trots att jag har rötter i Iran och Finland och rest runt en del så kändes Kiev helt nytt för mig. En annorlunda resa helt enkelt!

2628b6d41a0e11e3943422000a9f3095_7

 

Här kan ni läsa del 1.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *