Kunglig glans på fattigmanskläder

Kul att Kate bestämde sig att föreviga märket FCUK i det första kungliga porträttet av henne. Creds till folk som vågar visa att bara för att man har pengar måste man inte bara handla på dyra ställen.
Känner två bröder som lever efter den filosofin. De handlade alltid sin mjölk på livsmedelsbutiken runt hörnet även fast ICA låg lika nära. Så jag frågade en dag hur de kommer sig att de alltid köper mjölken som är 2 kr dyrare. Snacka om att jag fick en aha-upplevelse när de förklarade det för mig.
De berättade att först och främst var gubben runt hörnet extremt trevlig. Han var egenföretagare, precis som bröderna själva, och hade investerat sina pengar i sitt egna bolag för han ville förverkliga sin dröm om att vara egen företagare. Om bröderna, precis som många andra, hela tiden skulle gå till ICA för att den billigaste mjölken finns där så skulle gubben med livsmedelsbutiken så småningom få slå igen. Han kan inte konkurrera med ICA, har inte tänkt att konkurrera med ICA och, om man ska vara sådan, så fanns han där före ICA.

De berättade att de i så stor utsträckning som möjligt försökte handla från småbutiker/affärer runt omkring vare sig de skulle handla mat, kläder eller något annat. Den bästa motivationen var att de själva var småföretagare och skulle inte folk handla från dem utan vända sig till etablerade massföretag så skulle inte heller deras butik finnas. Fin tanke tycker jag.

Kan vara värt att fundera på vart man själv vanligtvis går och shoppar. Konsum, ICA, HM, Lindex, Stadium, etc. De bara att gå in i närmsta galleria/centrum så ser ni hur det ser ut. 2012 var 99,4% av alla företag så kallade småföretag ( med 50 eller färre anställda). Hur kommer det sig att vi fortfarande bara vänder oss till storföretag när vi handlar?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *