En till grej!

Det är alltid bra att ha allergitabletter i väskan för man kan ta dem om man har en allergisk reaktion mot någonting annat, som ex mat!
Många gånger blir man också känslig för viss mat pga pollenallergi. Det kallas korsallergi.

  • “Björkpollen – Äpple, päron, morot, selleri, nötter (hasselnöt, paranöt, mandel, valnöt), jordgubbar, vissa stenfrukter (persika, plommon, aprikos, körsbär).
  • Gråbo – Paprika, persilja, muskotnöt, selleri, fänkål, banan, melon, morot.
  • Gräs – Jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök. Ofta har inte gräspollenallergikern några problem att äta dessa livsmedel, trots att kliniska test visar att personen har antikroppar mot dem.

Om frukterna är tillagade (kokade, konserverade, ingår i maträtter) brukar det oftast gå bra även för dem som korsreagerar att äta dem, dock inte alltid. Ibland kan reaktionen förvärras om någon av de korsreagerande frukterna, grönsakerna eller nötterna konsumeras under pollensäsong eftersom belastningen på immunförsvaret då ökar.”

Utdrag från Netdoktor.se, läs mer genom att klicka på länken.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *