Tramseri

Vad är det för dumheter folk har hittat på nu? Har vi inte tjatat ut detta ämne snart? Man får inte säga hon, man får inte säga han. Tur att du är tjej för då har du känslor. Tur att du är kille för då får du bättre betalt. Ibland får jag för mig att ju mer vi diskuterar saken, desto mer snärjer vi oss in i det och skapar skillnader. Jag har aldrig hört något dummare än att man inte ska få kallas hon eller han. Hur ska vi påvisa att vi faktiskt är män och kvinnor om barn inte får veta det när identiteten skapas vilket råkar inträffa just runt 5-6 års åldern. Vi kanske ska sluta ligga med varandra också eftersom det är så kvinnligt och manligt.

Heja Elise! Jag håller med dig! Bort med “hen”.

You may also like

4 Comments

  1. Jag tycker också att uttrycket hen är att driva det lite väl långt. MEN, och här kommer ett stort men, genustänk i förskolan är oerhört viktigt: Jag har jobbat inom förskola många år, och har hört kommentarer som får mig att rysa. “Sådär gör inte en fin flicka”, “Ja herregud, hon kan ju inte sitta still och rita, hon springer ju omkring hela tiden, beter sig som en pojke” eller “Ja han leker ju bara med tjejerna i dockvrån, det där blir det aldrig nån riktig karl av”. . Dessa typer av kommentarer och tänk måste BORT!

  2. Att använda ordet “hen” handlar ABSOLUT INTE om att “radera” eller “sudda ut” hon och han. Det handlar om att komplettera de två orden med ett enkelt begrepp som kan innebära en person av vilket kön som helst. Tillexempel är det väldigt praktiskt att använda när du ska prata om en person du inte vet könet på, eller om en person som inte definierar sig själv som varken man eller kvinna. Hen är inte ett hinder utan en möjlighet. Det tvingar eller hindrar inte barn från att leka med olika leksaker eller klä sig i de färger de har lust till, det ger dem och de vuxna ett verktyg för att tala om människor som kan ha vad som helst mellan benen och på kroppen. De förskolepedagoger som jag känner som arbetar med det ordet säger att barnen tar till sig det hur bra som helst och att det inte på något sätt förvirrar deras uppfattning om “hon”, “han” eller sig själva.

  3. Eeeh, du vet väl om att man kan ligga med någon som inte har samma kön? Om inte, så vet du det nu. För övrigt: det har aldrig någonsin varit frågan om att sluta använda andra pronomen, bara att lägga till ett. Det är du som försöker diktera hur vi ska tala, inte tvärt om.

  4. Jag talade finska endast tills jag var 5 år. I finska språket finns inget “hon” eller “han” och jag kan då inte påstå att varken jag eller någon annan finne jag känner känt sig förvirrad över vilket kön man tillhör. Barn är inte så korkade som du verkar tro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *