Röst(a)rätt

Idag lägger jag ner min tid och själ på att ta mig ut till Gärdet, hitta en valsedel, kryssa i ett av två alternativ och lägga min röst i valurnan. För det är presidentval i Finland!!! Till en början orkade jag inte ens sätta mig in i vem som står för vilket parti och vem som lovar vad men när tanken väl fanns i bakhuvudet att jag faktiskt får röst så dök min gamla samhällslärares röst upp i huvudet “Det är ett privilegium att få rösta och då ska man ta den chansen”. Det är andra gången man ska rösta. Tur att jag inte röstade första gången då. För då hade jag blivit riktigt förbannad över att tvingas gå tillbaks igen! Men som en annan samhällslärare sa “Demokrati är en långsam process”. Jag vet egentligen ingenting om partierna, eller om de som kandiderar mer än att jag skrapat lite på ytan genom att läsa på Wikipedia. Jag gillar inte att ta beslut när jag inte har rätt underlag men det lutar lite mer åt han, Haavisto, som står för det Gröna förbundet (de ju trendigt att vara miljömedveten). Jag menar om Barack Obama som afro-amerikan kan leda USA så kan väl en homosexuell leda Finland!

Så kom igen alla ni 104 000 finska medborgare som bor i Sverige. Ut och rösta, det är sista dagen idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *