Vad tjänar det till?

Jag såg ett program häromdagen på SVT2 om textilindustrin. Hur arbetarna står i vatten med kemikalier i upp till knäna, hur de dagligen kommer i kontakt med cancerframkallande ämnen som är förbjudna i Europa, hur de sliter för att få en peng som knappt räcker till mat på bordet, för att vi ska kunna handla kläder billigt, för att företagen ska tjäna så mycket som möjligt. Det var fascinerande att se baksidan av textilindustrin. En helt annan känsla än att gå i butiken och prova kläder och beklaga sig över att tröjan inte finns i rätt storlek eller i just den färgen man vill ha. Hur vi tror att vi handlar kläder som ekologiska för att de är märkta eko men det finns inget ekologiskt över dem. Eko-tröja du köper på hm är minst lika giftig som den som inte är märkt eko. Och vi får i oss gifter vilket framkallar allergier och eksem. Men något som slog mig var vilket avfall det blev av dessa stora fabriker. Stora lerkakor av gift som trängde sig in i marken och grundvattnet. Avfall som dumpades i ån där det fattiga folket hämtar sitt vatten. Är det inte ironiskt att vi sorterar våra plastburkar och pantar burkar när de dumpar flera ton gift i vattnet, skövlar skog och tar död på folk som ger livet till för att du ska ha dina nya stentvättade jeans? Men vi fortsätter panta burka och sortera plast och mår bra över det. För då har ju vi dragit vårt strå till stacken. Heja Sverige!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *